Hey, astăzi am poftit la niște vafe împreună cu mama mea și am ajuns să fac și o rețetă de bezele. Am încercat o rețetă nouă care necesita să separ albușurile de gălbenușuri și să le bat spumă. Mami mi-a spus că se pot face și bezele așa!

– Putem face? am întrebat eu. Ea mi-a răspuns că după ce terminăm vafele, da. Imediat după ne-am apucat și au ieșit MINUNATE! Rețetă este așa de simplă încât o poate face un copil!

Ingrediente rețetă bezele

  • 2 albușuri de la 2 ouă (vă arăt curând ce puteți face cu gălbenușurile)
  • 100 gr zahăr
  • puțină zeamă de lămâie (opțional)

Separați gălbenușurile de albușuri, pentru această rețetă veți folosi doar albușurile. Albușurile trebuie să fie „curate”, adică să nu aibă nici urmă de gălbenuș pentru că altfel nu se bat. Cele două albușuri se bat spumă cu mixerul la viteză mică într-un bol de sticlă sau de aluminiu, se poate adăuga puțină zeamă de lămâie pentru gust. După ce devin o spumă consistentă (adică stă pe mixer) începeți să adăugați zahărul lingură după lingură în timp ce mixați. După ce ați terminat de adăugat zahărul, mixați în continuare până ce:

  1. spuma este atât de tare că puteți întoarce castronul și nu cade (haha, sper să vă iasă din prima)
  2. nu se simt granulele de zahăr când gustați
Știți de ce se transformă albușul în spumă? Atunci când bateți albușul cu telul sau îl mixați, introduceți în el mult aer. De aceea albușul se transformă într-o spumă – adică în bule de albuș pline de aer. Nu reușiți să faceți asta cu apa – adică nu veți obține o spumă bătând apa, poate doar pentru un foarte scurt timp pentru că apoi bulele se sparg și apa revine la starea dinainte. De ce totuși albușul se transformă în spumă? Albușul este format din 90% apă și 10% proteine, tocmai aceste proteine ajută la formarea și susținerea spumei. Cheia este una chimică 🙂 mai precis atracția dintre molecule.

Puneți compoziția într-un tub de bezele dar cel mai simplu într-o pungă de plastic pe care o tăiați puțin puțin la un colț. În tava acoperită de hârtie de copt, spârcâiți compoziția în ce forme doriți 🙂

Cuptorul preîncălzit la 100 grade Celsius, tava se așează la mijloc și se lasă la copt.

În funcție de timpul de coacere, pot ieși:

Marshmallows – lăsați-le la cuptor 20 minute

Caramele – le obțineți dacă amestecați marshmallows (mama zice că îmi arată și o rețetă de caramele adevărate)

Bezele – lăsați-le la cuptor 50-60 minute

Poftă bună! Să vă lingeți pe degete!

Am mai gătit recent:

Pâine de casă Ciabatta și Focaccia

 

Povestește-le și prietenilor:

You may also like