Experimentele mele în bucătărie nu se rezumă la mersul pe ouă (zău, vedeți aici cum am mers pe ouă crude). Mie chiar îmi place să gătesc! Azi noapte am visat că fac pâine de casă, așa că m-am apucat! Mi-am încercat talentele la ciabatta și focaccia, vă las rețeta mai jos. Uau! Și cum au ieșit! Dacă vreți puteți încerca singuri acasă dar eu vă aștept să facem pâine împreună la Fotografie pe pâine – atelier de pâine și fotografie pentru copii, înscrieți-vă aici: http://www.academiadefotografie.ro/portfolio/atelier-de-paine-si-fotografie/

Rețetă pâine de casă Ciabatta și Focaccia

Ciabatta și Focaccia

Rețetă pâine de casă Ciabatta și Focaccia

Focaccia cu jumări și roșii uscate antipasti

Rețetă pâine de casă Ciabatta și Focaccia

Ciabatta, Focaccia, o pară coaptă și o ceapă tăiată + mâna mea

Aluat de pâine de casă

  • 500 gr fâină
  • sare
  • un cartof mare fiert bine
  • drojdie proaspătă cât  nucă
  • apă cât cuprinde

Chestiile care dau arome

  • una din pâini este ciabatta cu măsline negre fără sâmburi și ulei de măsline
  • cealaltă este focaccia cu jumări (de Sfântu Gheorghe) și roșii uscate și murate – antipasti (se găsesc la supermarket la kilogram, noi le-am luat de la Kaufland)

Cum se face

Drojdia se topește în puțină apă caldă.  Făina se amestecă cu sarea și cu cartoful fărâmițat între degete. În această compoziție se face o găurică în care se toarnă puțin câte puțin apă călduță cu drojdia și se amestecă cu mâna. Se completează cu apă caldă până când se absoarbe toată făina și aluatul să fie ca un slime mai tare – adică să nu se lipească de mână. Până aici ați făcut un aluat de pâine de casă.

Aluatul se împarte în două: jumătate pentru ciabatta, jumătate pentru focaccia. Voi puteți însă să faceți o singură pâine simplă sau cu ce doriți. Eu am preferat două arome. Ciabatta am făcut-o amestecând aluatul cu măsline feliate și puțin ulei de măsline. Am pus coca obținută în forma de chec unsă cu ulei de măsline și am mai pus puțin și deasupra. În cealaltă jumătate de aluat am amestecat jumări și roșii tocate mărunt (dar nu foarte mic), am pus-o la fel în tavă de chec unsă cu ulei de măsline și am obținut focaccia. Cele două tăvi le-am acoperit cu un prosop curat și le-am pus la crescut într-un loc cald (deasupra cuptorului încălzit sau pe calorifer – dacă e iarnă). Știți că e gata atunci când coca s-a dublat.

Am pornit cuptorul la programul de pâine și la temperatura de 180 grade Celsius și am pus pâinea la copt. În 30-40 de minute puteți savura și apoi să vă lingeți degetele.

 

Photo & video by Simion Buia (tati) cu Samsung S6

Povestește-le și prietenilor:

You may also like